Nezařazené

Netlačte dieťa do svojich snov

Ak máte deti, určite viete, že v pätnástich alebo štrnástich rokoch sa mládež nevie rozhodnúť ani v najjednoduchších veciach. Preto sa akosi inštinktívne spoliehajú na rodičov, ktorí mali doteraz na všetko odpoveď. Problém však nastáva vtedy, keď sa máte rozhodnúť o budúcnosti niekoho iného a jeho smerovaní na celý život.

student

Pomôžte s výberom
Nedá sa nereagovať na požiadavky svojich detí a ignorovať fakt, že podstupujú výraznú životnú premenu. Pri takejto príležitosti sa nemôžete obrátiť chrbtom a byť hluchý. Treba však vymedziť mieru, do akého stupňa budete svojim deťom radiť. Aj oni majú svoj rozum a svoje ciele. Nebuďte preto múdry a nevybojujte si právo na všetko. Vaše deti musia konkrétne vedieť čo im ide, o čo majú záujem a nevyberať si svoje zameranie podľa ich kamarátov.

Myslite dopredu
Vy by ste mali najlepšie vedieť, ako sa svet práce vyvíja. Veď ste už nejaký ten rok v ňom a viete poradiť, čo bude mať úspech a čo nie. Humanitné vedy nezažívajú veľký rozkvet, zato práca v zdravotníctve alebo ako IT technik je stále výhodná. Preto, keď sa neviete rozhodnúť, stavte na overené odvetvia, ktoré majú do budúcnosti svoju perspektívu. Okrem toho, ak má vaše dieťa nezvyčajné koníčky, môžete ho zapísať na školu, ktorá je skôr manuálne zameraná. Byť kominárom sa v poslednej dobe nenosilo, no ich chýbanie je dnes tak cítiť, že ich do budúcna budú platiť naozaj kráľovsky.

teeneiger

Nie je to len o vysokej
To by vám vedel povedať nejeden absolvent, ktorý je dnes na Úrade práce. Preto počítajte výlučne so strednou. Aj tá je alternatíva a žiadne iné školy do úvahy zatiaľ neprichádzajú. Ministerstvo školstva neustále sleduje podrobne univerzity a ich akreditácie. Navyše, ak vaše dieťa nechce byť právnik alebo lekár, vysoká škola je často len zábava na určitý čas, za ktorý si vaše dieťa mohlo nájsť dlhodobý pracovný pomer.