Nezařazené

V hlavnej roli CUMLÍK

Cumeľ, cumeľ! Prečo ho deti tak milujú? Jedná sa o úplne prirodzenú vec, každý novorodenec má vyvinutý silný sací reflex. Vďaka nemu nemusíme deti učiť piť mlieko, pretože to robia podvedome. Ide o vec, ktorá je zakódovaná v každom cicavcovi, no a my ľudia, do tejto skupiny patríme taktiež. To, či vaše dieťa bude chcieť cumlík cmúľať do vyššieho veku, alebo ho to prestane baviť skôr rozhoduje hlavne to, aký silný reflex je uňho vyvinutý. To nemôžete veľmi ovplyvniť. Avšak to, či sa vaše dieťa stane na tejto hračke závislé, môžete naopak ovplyvniť iba vy.
 
batole

Tak do kedy?

 
Neexistuje žiaden konkrétny návod, do kedy by malo vaše dieťa cumlík používať. Vo všeobecnosti sa však pokladá za normálne, že ho takpovediac odloží okolo jedného roka. Zapamätajte si, že čím dlhšie ho necháte cmúľať, tým horšie sa tohto zlozvyku zbaví. Prečo hovoríme o zlozvyku? Pretože v neskoršom veku je cmúľanie cumľa problémom. V prvom rade táto činnosť narúša správny rast a vývoj detského chrupu. Vaše dieťa môže preto neskôr trpieť krivými zubami, či rečovými poruchami.
 
mimino

Kedy je to príliš

 
Ak vaše dieťa cumlík potrebuje iba na zaspávanie, je všetko v poriadku. Iné je to ale v prípade novorodencov, ktorí chcú cmúľať od rána do večera. V tomto prípade by ste sa mali snažiť cumlík čo najviac obmedzovať. Ak na jeho odobratie dieťa reaguje neutíchajúcim plačom a  krikom, vyskúšajte ho jednoducho zaujať niečím iným. Takto zabudne prečo vlastne prestalo plakať. Je veľmi dôležité, aby ste tento vzdor ustáli. Nie jeden rodič nechal zájsť túto „závislosť“ až tak ďaleko, že jeho ratolesť neprestala s cumľom ani po nástupe na základnú školu. No a v tomto prípade už hovoríme naozaj o nezdravej záležitosti. Je potrebné si uvedomiť, že ak je dieťa na cumeľ takto nadmerne fixované, jeho zakazovanie mu spôsobuje výrazný stres. Vďaka tomu sa nebude schopné sústrediť na vyučovanie a iné aktivity, ktoré sa okolo neho budú diať.